Age Management

En aldret hud kjennetegnes av linjer og mangel på elastisitet, sagging, pigmenteringer og mindre glød. Økt hårvekst og voksenakne kan også forekomme.

Hva skjer i huden ved aldring og hva slags produktingredienser kan du bruke for å bremse aldringsprosessene og reparere skadene i huden din?

1 - Det er både indre og ytre faktorer som påvirker aldringsprosessen i huden.

Intrinsic aging er de indre faktorene og er også genetisk bestemt og skjer uavhengig av hva man gjør.
Extrinsic aldring står for 90% av aldringen i huden og er de ytre faktorer i miljøet som vi utsetter huden for, det kan være f eks uv-stråling og klima. Jo mer huden vår utsettes for disse faktorene, jo raskere kan aldringen også skje.

En aldrende hud kjennetegnes av linjer og rynker, hyper- og hypopigmenterte (brune og hvite) lesjoner, hypersensitivitet, teleangieectasier (små, synlige blodkar) og keratoser (fortykkelser i huden, bør undersøkes av lege).

2 - Hva skjer i huden når vi eldes?

Ved aldring får vi et dårligere miljø i huden. Dette fører til dårligere sirkulasjon og diffusjon av oksygen og næringsstoffer opp til overhuden og celledelingen går saktere. For en ung hud regnes en hudsyklus på 28 dager, hos en aldrende hud tar en hudsyklus lengre tid, cellene bruker lengre tid på å desquamere (flasse av) og huden kan derfor virke mer gusten og mangle glød.

Ved høyere alder får vi en tynnere hud. Huden taper elastisitet og volum fordi det produseres mindre kollagen, elastin og fuktighetsbindere, som hyaluronsyre. 

Cellene i overhuden, keratinocyttene blir kortere og endrer form, det blir mindre væske inne i cellene og mer væske ute vevet. Dette fører igjen til økt vanntap fra huden og færre naturlige fuktighetsbindere i huden.

Resultatet av faktorene ovenfor er fine linjer og rynker som fester seg i huden.

Det blir færre pigmentceller og det blir en ujevn spredning av melaninet (fargestoffet) og huden får brune og hvite lesjoner.

De små blodårene, kapillærene i huden blir skjørere og brister lettere, da det er mindre hyaluronsyre som danner beskyttelse rundt kapillærene i tillegg til mindre kollagen og elastin i kapillærveggene.
De hvite blodlegemene, Langerhanscellene i huden blir færre og i kombinasjon med lite fuktighet, kan ikke langerhanscellene svømme like fritt rundt, noe som fører til man lettere er disponert for infeksjoner og dårligere sårtilheling 

3 - Salongbehandlinger og hjemmeprodukter

Du har nok sett deg i speilet flere ganger, kanskje til og med sett noen vinkler på bilder som viser aldringstegn. Husk at alle er unike og alle er vakre uansett utseende. Det vi ønsker å oppnå er en hudforbedring og at man skal eldes med sine vakre trekk behold. Det er viktig å stille seg spørsmålet hva en selv ønsker å jobbe med og hvor mye er man villig til å investere i huden når det kommer til livsstil, overdreven soling og røykevaner.

Når du kommer til hudkonsultasjon hos behandler vil hun eller han ta seg tid til å se på huden din, gjøre en hudanalyse og finne frem forslag til produkter med gode ingredienser for age management og din hudtype. Hun vil også legge en plan sammen med deg for salongbehandlinger som kan bremse og reversere aldringstegnene.

Det viktigste for gode resultater på huden din er faktisk hjemmeprodukter, det kan bety så mye som 80% av resultatet når du bruker disse produktene over tid. Noen lurer på om disse produktene faktisk har effekt? Produktene du får veiledning om i klinikker går stort sett under betegnelsen cosmeuticals. Dette er en gruppe produkter som inneholder bioaktive ingredienser med medisinliknende fordeler og de trenger lenger ned i huden. Virkestoffene er mer eksklusive og dyrere å fremstille og koster også derfor mer enn andre hudpleieprodukter, men til gjengjeld får du altså et bedre produkt.

Nedenfor har jeg nevnt noen gode produktingredienser som passer godt for deg som ønsker å jobbe med aldringstegnene (beskrevet overfor) i huden.

4 - Noen gode ingredienser for age management og hvorfor disse er så gode?

Vitamin A
Vitamin A i form av retinol, estere eller betakaroten, er et must innen age management. Dette supervitaminet trigger cellene i huden til økt elastinproduksjon, stimulerer kapillærene til økt næringsopptak, øker produksjonen av fuktighetsbindere og øker dermed fuktigheten og volumet i huden.
I tillegg øker det cellefornyelsen, styrker hudbarrieren, assisterer i reparering av UV-skader, beskytter cellenes DNA og øker tykkelsen på overhuden og styrker den.

Vitamin C
Vitamin C bidrar til å stoppe faktorer som påvirker aldring i huden vår. Dette er prosesser skapt av frie radikaler, enzymer som bryter ned kollagen og elastin, som er hudens reisverk, og stoffer som danner inflammasjon i huden. C vitaminet beskytter hudcellene og bygger opp igjen hudstrukturen etter UV-relaterte skader. Det reduserer inflammasjon, styrker kapillærene, fremmer kollagenproduksjonen, reduserer hyperpigmentering ved å løse opp depoter av melanin og hemmer tyrosinasen (produksjonen av melanin) og gjør solfilter mer effektivt. Altså et must under solkremen!

Niacinamide
Vitamin B3 passer de fleste hudtyper og tilstander. Niacimid gir fukt ved å skape okklusjon i huden, dvs at vitaminet lukker fuktigheten nede i huden og styrker hudbarrieren ved å øke produksjonen av ceramider (byggesteiner som binder hudcellene sammen). Det kontrollerer inflammasjon, motvirker hyperpigmentering og aldring.

Glykolsyre
Glykolsyre er en hydroxysyre som penetrerer raskt ned i huden grunnet sin lave molekylvekt. Den exfolierer og stimulerer hudcellene til produksjon av kollagen og elastin. Den passer fint til tidlig aldret hud med tykkere overhud, for eksempel ved solskader.

Melkesyre
Melkesyre er en hydroxysyre som også penetrerer godt ned i huden. Det er en naturlig fuktighetsbinder som gir fukt til voksen hud, den øker dannelsen av ceramider (byggesteiner som binder hudcellene sammen). Melkesyre hemmer også dannelse av pigment og gir pigmentkontroll.

5 - Hvilken hjemmerutine kan jeg anbefale deg som ønsker å jobbe med age management?

Rens og toner
Har du tørr hud ville jeg anbefale en mild cleansing lotion og ved fetere eller kombinert hud en cleansing gel.
Deretter en toner med hydroxisyrer som har en mild exfoliererende effekt på huden. En toner som inneholder blant annet melkesyre og er fuktighetsgivende passer på vår og sommerstid og en toner med glykolsyre på høst og vinterstid.

Serum og krem
Bruk gjerne et serum under dagkremen med antioksidanter som blant annet bekjemper frie radikaler i huden.
En dagkrem over serumet som gir godt med fuktighet og som trekker godt ned i huden.
På natt anbefaler jeg en mer aktiv krem, gjerne med retinol som både reverserer og forebygger aldringstegn.
Øyekrem både dag og natt, gjerne med antioksidanter, peptider og vitamin A.

Solfaktor er nødvendig i den daglige hudpleierutinen.
Her vil jeg anbefale deg et produkt som inneholder beskyttelse mot UVA og UVB stråler og HEV lys (blått lys). Inneholder den antioksidanter i tillegg er det et stort pluss!
Solkremer som også er tilsatt litt farge gir en frisk glød og passer perfekt til hverdags makeup.

For ekstra pleie anbefaler jeg en ansiktsmaske ukentlig
Sett av tid og ha en rolig stund for deg selv 1-3 ganger i uken med en deilig maske, tekopp og en god bok.
Masker med aktive virkestoffer kan både ha fuktgivende, rensende, oppstrammende og glødgivende effekt på huden.
Ønsker du en hudkonsultasjon for å finne riktige produkter og behandlinger for deg?
Send meg gjerne en mail til post@senseofbeauty.no for timebestilling eller andre spørsmål.

Bestill time - FYLL UT SKJEMA UNDER